top of page
  • Anja / @nosmoothiesplease

Limonine rezine z ingverjem

Updated: Jul 6, 2022

Komponente recepta:

Limonine rezine so sestavljene iz ovsenega testa z dodanim ingverjem in lahke poletne kreme z limoninim sokom in limonino lupinico. Poljubno okrašene z naribanim kandiranim ingverjem.


Težavnost recepta: 2/5


Potrebna oprema:

Plastična posoda za mešanje in metlica ali mešalnik

Pekač

Pečica


Imaš vso potrebno opremo? Recept se nadaljuje spodaj.Recept je za...

Količine v receptu so primerne za pravokoten pekač velikosti 16 cm x 24 cm ali za manjšo okroglo torto. Uporabimo lahko tudi malo manjši ali malo večji pekač, vendar bo višina rezin drugačna. Ker se krema ne peče, se postopek priprave v primeru drugačne velikosti pekača ne spremeni.


SESTAVINE

Sestavine za testo:

120 g zmletih ovsenih kosmičev

2 vanilijeva sladkorja ali 15 g sladkorja in vanilijeva esenca

1 čajna žlička ingverja v prahu

80 g veganske margarine

Ščep soli


Sestavine za kremo:

500 g kremnega sira Philadelphia teksture (glej opombe za zamenjave)

30 g limoninega soka

Lupinica ene limone

100 g masla indijskih oreščkov (glej opombe za zamenjave)

100 g agavinega sirupa (glej opombe za zamenjave)

50 g kokosovega olja, v tekočem stanju

1 jušna žlica koruznega škroba


Dodatno:

peki papir

Kandiran ingver za na končano sladico

Meta za okras, opcijsko

Limonine rezine za okras, opcijsko


POSTOPEK PRIPRAVE

Postopek priprave testa

Zmeljeno ovsene kosmiče. Dodamo margarino sobne temperature, ki je dovolj stopljena, da se lepo zmelje s kosmiči in ostale sestavine. S peki papirjem obložimo pekač in maso pritisnemo ob pekač tako, da se trdno drži skupaj. Pečemo pibližno 15 minut na 180-200 stopinjah Celzija. Dobro ohladimo pekač in pečeno ovseno podlago, ker kreme ne bomo pekli.


Postopek priprave kreme

Vse sestavine zmešamo z metlico ali zmešamo v mešalniku. Osebno imam raje teksturo iz mešalnika, vendar za uspeh sladice ni nujno potreben. Prelijemo čez ohlajeno ovseno testo in čez noč ohladimo v hladilniku. Priporočam, da vse stranice pekača prej obložite s peki papirjem.


NASVETI ZA SERVIRANJE


Sladico lahko pripravimo kot torto in jo tako tudi serviramo. Lahko pa jo tudi narežemo na rezine. Za najlažje rezanje sladico res dobro ohladimo. Nato oster nož operemo v topli vodi, ga obrišemo in zarežemo v rezine. Nož obrišemo z brisačko in ponovno zarežemo. Na tak način najlažje narežemo rezine z lepimi robovi.


MOŽNE ZAMENJAVE


Kaj lahko uporabim namesto veganskega kremnega sira?

Jaz sem uporabila mandljevo smetano za stepanje Soyana, ki sem jo kupila v trgovini Kalček v BTC City. Celotno ime izdelka je Vegane BioMandel-Schlagcreme. Dve embalaži predstavljata točno količino uporabljeno v receptu.


Uporabimo lahko katerokoli sestavino, ki je kremasta in v hladilniku popolnoma trdna, npr. strjen del kokosove kreme, krema za stepanje, ki ni tekoča, veganski kremni sirni namaz, gosta veganska mandljeva rikota,... V kolikor uporabiš izdelek, ki ni na mandljevi osnovi bo končni okus sladice seveda drugačen. V kolikor sestavina ni dovolj trdna, se tudi rezine ne bodo lepo strdile.


Kaj lahko uporabim namesto masla indijskih oreščkov?

Po okusu je maslo indijskih oreščkov zelo nevtralno. Lahko ga nadomestiš z mandljevim maslom, se bo pa spremenil končni okus sladice. Ni nadomestljivo z arašidovim maslom.


Kaj lahko uporabim namesto agavinega sirupa?

Javorjev sirup ali drugo tekoče sladilo, najboljše nevtralnega okusa, da se ne spremeni končni okus sladice.


Imaš vprašanje? Si pripravil/a limonine rezine?

Piši mi na Instragramu na @nosmoothiesplease ali na elektronski naslov nosmoothiesplease@gmail.com. Vesela bom tudi fotografij pripravljen rezin!
bottom of page