top of page
  • Anja / @nosmoothiesplease

Ocvrte jabolčne pite

Komponente recepta:

Jabolčna marmelada, ki jo skuhamo sami in kupljeno (brezglutensko) listnato testo. Pite so ocvrte v sončničnem olju.


Težavnost recepta: 2/5


Potrebna oprema:

Posoda za štedilnik

Štedilnik

Pribor za kuhanje


Imaš vso potrebno opremo? Recept se nadaljuje spodaj.Recept je za...

Potrebujemo polovično količino marmelade in 1 zavitek testa. Recept je za približno 6 pit.


SESTAVINE

Sestavine za jabolčno marmelado:

2 srednji jabolki

1 in pol jušna žlica kokosovega sladkorja

1 jušna žlica navadnega belega sladkorja

2 jušni žlici limoninega soka

0.5 - 1 dl vode

1 jušna žlica koruznega škoba


Dodatno:

1 Schär brezglutensko listnato testo ali glutensko lisnato testo po izbiri

Sončnično olje za cvrtje


POSTOPEK PRIPRAVE

Postopek priprave jabolčne marmelade

Oba jabolka narežemo na majhne, čim bolj enake, kocke. V ponvici jih prepražimo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom. Jabolka bodo spustila precej tekočine, zato le-te na tej točki ni potrebno dodajati. Pražimo nekaj minut, toliko, da se jabolka zmehčajo. Z metlico zmešamo vodo in koruzni škrob. Prelijemo čez jabolka in kuhamo še nekaj minut, da se jabolka zgostijo v "marmelado". Najprej dodamo 0.5 dl vode, v kolikor jo potrebujemo še, jo dodamo še malo.


Postopek cvrtja

Zamrznjeno listnato testo odtopimo po navodilih. Uporabimo lahko tudi navadno glutensko listnato testo, ki ga običajno najdemo v hladilnikih in ga ni potrebno odtaljevati.


Listnato testo narežemo na trakove. Če uporabljamo glutensko testo in želimo pite, ki so čim bolj podobne McDonalds pitam, testo najprej malo razvaljamo, da bo tanjše. Pri brezglutenskem testu tega ne priporočam, ker se pri toplotni obdelavi drugače obnaša in se manj napihne.


Napolnimo z jabolčno marmelado (ne preveč), prepognemo in stisnemo skupaj, da med cvrtjem ne razpadejo. Robove sem, da sem jih lažje stisnila skupaj, namazala z rastlinskim napitkom. Po želji na pite naredimo zareze. Ocvremo v vročem olju.


Olje je dovolj vroče za cvrtje, ko vanj pomočimo leseno kuhalnico in se na njej naredimo mehurčki.NASVETI ZA SERVIRANJE


Najbolj pomembno je, da pit ne napolnimo preveč in da jih res dobro stisnemo skupaj. Najboljše so še tople, sploh kadar jih pečemo z brezglutenskim testom.


MOŽNE ZAMENJAVE


Kaj lahko uporabim namesto domače jabolčne marmelade?

Uporabiš lahko katerokoli kupljeno marmelado, čokoladni namaz ali namaz iz oreščkov. Končni rezultat pa bo seveda popolnoma drugačna sladica.


Kaj lahko uporabim namesto kokosovega sladkorja?

Količino kokosovega sladkorja zamenjaj z enako količino belega sladkorja. Končni okus marmelado bo seveda drugačen.Imaš vprašanje? Si pripravil/a ocvrte jabolčne pite?

Piši mi na Instragramu na @nosmoothiesplease ali na elektronski naslov nosmoothiesplease@gmail.com. Vesela bom tudi fotografij pit!
bottom of page